<
>
Download
Genre/category

Reflection
Cultural Studies

University, School

Leibniz Gymnasium, Gelsenkirchen

Grade, Teacher, Year

2015

Author / Copyright
Anton S. ©
Metadata
Price 2.40
Format: pdf
Size: 0.04 Mb
Without copy protection
Rating
sternsternsternsternstern_0.2
ID# 52097







Dansk A Faaborg Gymnasium

BA 2.A 29/11-2015

Analyse af ”Og hele månen blev som blod”

Nyhedsartiklen ”Og hele månen blev som blod” publiceret i Berlingske Tidende dagen efter terrorangrebene i USA den 11. september 2001 er skrevet af korrespondent Poul Høi og er en stærkt følelsespræget sammenfatning over de ting, som Høi bevidnede under terrorangrebene i USA.

Høi videregiver i artiklen blandt andet kommentarer fra nogle af de amerikanere, der var til steder under angrebene og sætter hans oplevelse i perspektiv for læseren især ved brug af sproglige virkemidler. Ydermere bringer Høi også sine egne tanker på banen, når han sår tvivl om funktionaliteten af det amerikanske ”Class B-airspace”, som er den mest strikse og regulerede type luftrum i USA.

Artiklen er som nævnt skrevet i Berlingske Tidende - en omnibusavis, som typisk henvender sig til højreorienterede læsere - hvilket gør det oplagt for Høi at spille patosspillet, da læseren typisk vil have en stærk nationalfølelse og medfølelse for en ledende kapitalistisk nation som Amerika.

Dette ses også tydeligt i artiklens sprogbrug, hvor Høi sammenligner angrebet med mordet på Præsident Kennedy og endda inviterer læseren ”op over byen” for at beskue den kaos, han beskriver, at der udfolder sig i området. Det giver en helt særlig fornemmelse af indlevelse for læseren; man oplever nærmest angrebene selv - helt ned til mindste detalje, hvilket også medvirker til at gnistre følelserne.

Artiklens patosspil demonstreres først ved den indledende sætning i artiklen:

Der er dage, hvor ord bliver for små. Hvor ens øjne er større end ens mund. Hvor lyden af fly over hovedet, synet af skyer, der stiger til himmels som en sort kegle, og lugten . lugten af brand (…) ”

Helt fra start af kommer indlevelsen på banen. Lugten af brand er noget vi alle kender, og de fleste har set billeder fra bombardementer, når røgskyerne stiger til himmels. Læseren bliver med det samme inddraget i teksten, hvilket bl.a. demonstrerer Høis centrifugale sprogbrug; man har som læser ikke noget valg - det er utroligt svært for læseren at være uenig i de argumenter, som artiklen herefter bringer frem, da læseren fra start af bliver inddraget i den følelsesorkanen, som Høi hiver læseren .....[read full text]

Download Analyse af ”Og hele månen blev som blod” publicer­et i Berlings­ke Tidende
• Click on download for the complete and text
• This is a sharing plattform for papers
Upload your paper and receive this one for free
• Or you can buy simply this text
This paragraph is not visible in the preview.
Please downloadthe paper.

Heriblandt hvordan flyvene blev kapret, hvor mange passagerer der var ombord, tidspunkt og flytype mm.

I forhold til nyhedskriterierne, er der ingen tvivl om, at de er opfyldt flittigt; her kommer i sær identifikationen som nævnt op som et gengående element i artiklen. Ydermere må man i den grad sige, at begivenheden er aktuel, væsentlig for Berlingske læsere - eftersom det er noget, der har konsekvenser for hele den vestlige verden - og er i den grad også en sensation.
Bemærkelsesværdigt er konflikten dog nedprioriteret, da artiklen ikke giver plads til, at læseren kan vælge side; læseren identificere sig selv automatisk med amerikanerne, og der er ingen tvivl om, at Berlingskes læsere tager Amerikas side i konflikten mellem Al-Qaeda og USA.

Det kan dog siges, at artiklens konflikt bunder i den potentielle sanktion fra den vestlige verden, og hvordan man vil forholde sig til dette. Dog bliver der som nævnt også her opfordret til, at læseren nærmest automatisk går ind for udslettelsen af menneskene bag angrebene, trods brutaliteten.
Selvom konflikten bliver overskygget af de fire andre nyhedskriterier, betragter man den i den grad som en nyhedsartikel - mere specifikt en reportage.

Sætter vi fokus på Høis sprogbrug ser vi, at størstedelen af ordvalget er domineret af abstrakte og komplicerede sætninger, der gennem metaforer og sammenligner taler til læserens følelser og gnistrer vreden, medfølelsen og sorgen hos læseren. Dette ses først i selve overskriften ”Og hele månen blev som blod”, som referer til en teori blandt nogle kristne om, at verdens undergang er nær.

Denne sammenligning bliver igen taget op, når Høi fortæller om en prædikant, der under hændelserne opråber om begyndelsen på verdens undergang. Dette sætter igen amerikanernes følelser i perspektiv for den danske læser; borgerne troede alle, at de skulle dø - at det var verdens ende.
Ud over dommedag og mordet på Kennedy bliver angrebene også sammenlignet med en anden historisk begivenhed og sørgedag for USA: Angrebet på Pearl Harbor i 1941. Her inddrager Høi et citat fra en anden amerikaner:

Nu ved jeg, hvordan mine forældre følte det under angrebet .....

This paragraph is not visible in the preview.
Please downloadthe paper.



.....



Swap your papers