word image
Opinion speech

Competiția mai buna decat cooperarea

1.914 Words / ~6 pages sternsternsternsternstern_0.2 Author Silvia A. in May. 2019
<
>
Download
Genre/category

Opinion speech
Communication / Media

University, School

Free motion

Grade, Teacher, Year

2019

Author / Copyright
Silvia A. ©
Metadata
Price 3.20
Format: pdf
Size: 0.17 Mb
Without copy protection
Rating
sternsternsternsternstern_0.2
ID# 83200







Acest Parlament consideră că , în obținerea progresului școlar ,cooperarea este mai importantă decât competiția .” - Guvern


Repartiția argumentelor pe vorbitori :

Vorbitor 1: Arg. Socio-educațional : ”Evoluţia se bazează pe comunitate şi cooperare.”  Bruce Lipton

Vorbitor 2:

Vorbitor 3: Contraargumentare + arii de conflict

Definirea termenilor :

Progres școlar = exprimă aprecierea rezultatelor obţinute şi a evoluţiei situaţiei la învăţătură a elevului prin raportarea acestora la performanţe anterioare. Corelat cu succesul şcolar, progresul nu implică un nivel limită de performanţă şcolară, ci are un caracter de proces, se află în continuă devenire, ceea ce înseamnă că rezultatele obţinute de elev se raportează, în orice moment, atât la obiectivele stabilite cât şi la posibilităţile proprii întru-un moment al dezvoltării sale. (Raymond Boudon – Dicționar de sociologie )

Cooperarea   activitate orientata social, in cadrul careia individul colaboreaza cu ceilalti pentru atingerea unui tel comun 

Competiție = în  sociologie, este un concurs între  indivizi, grupe, etc., pentru teritoriu sau o locație de resurse, pentru resurse și bunuri materiale,
parteneri, pentru prestigiurecunoaștere socialăpremii, sau grupă ori statut social, pentru conducere. Competiția este opusul cooperării.

Filosofia de caz :

Societatea contemporană, marcată de profunde transformări şi afectată de numeroase probleme, încearcă soluţionări, modificări de paradigme în toate domeniile, inclusiv în cel educaţional. Ritmul alert de dezvoltare, progresele fără precedent în ştiinţă şi tehnică, informatizarea şi automatizarea în toate domeniile, globalizarea economiei, contradicţiile puternice din viaţa economică, politică, socială, culturală, impun noi politici educaţionale.

Devine necesară o revizuire a manierei de abordare a relaţiei cooperare-competiţie în şcoli, astfel încât elevii formaţi concomitent în spiritul cooperării cu ceilalţi, dar şi în spiritul cultivării competenţelor personale, al performanţelor individuale şi al aspiraţiilor înalte, să obţină rezultate mai bune pentru echipa profesională în care se vor intregra, precum şi succes individual în orice domeniu de activitate.


Status quo:

Politica educaţională românească din ultimele decenii a accentuat paradigma învăţării colaborative, precum şi a rolului pozitiv al învăţării prin cooperare în educarea/instruirea elevilor.Profesorii care sunt preocupați doar de stimularea relațiilor competitive la nivelul clasei de cele mai multe ori ajung să neglijeze copiii care necesită un ajutor suplimentar.

Pe scurt, competiția vizează succesul școlar individual, în plan colectiv putând genera, în mod indirect, chiar și eșecuri.

Impact :

Transpusă în viața școlară, formarea spiritului de echipă prin cooperare înseamnă șansa și obligația să schimbăm în bine viziunea elevilor și să le oferim soluții simple, eficiente, de a trăi în concordanță cu ei și cu ceilalți, iar spiritul de echipă este începutul gândirii pozitive.Nu poate fi neglijat nici faptul ca activitatea in conditii de cooperare necesita o pregatire speciala si o modificare de rol, atat in ceea ce-l priveste pe profesor, cat si pe elevi.

Profesorul trebuie sa renunte la rolul traditional de transmitator de cunostinte, de diriguitor al activitatii din clasa, pentru a si-l asuma pe acela de colaborator, consultant si facilitator al activitatii de invatare. In ceea ce-i priveste pe elevi, ei trebuie sa invete sa-si asume responsabilitati, sa participe la luarea deciziilor, sa ofere .....[read full text]

Download Competiția mai buna decat cooperarea
• Click on download for the complete and text
• This is a sharing plattform for papers
Upload your paper and receive this one for free
• Or you can buy simply this text
This paragraph is not visible in the preview.
Please downloadthe paper.

În ultimele două decenii, promotorii învăţării prin cooperare, P.C. Abrams şi colab. (1995), J. Putnam (1997), D.W. Johnson, R.T. Johnson şi E.J. Holubec (1993) insistă asupra faptului că abilităţile sociale nu sunt înnăscute, ci se învaţă, fiind la fel de importante ca şi abilităţile cognitive. Aşadar, cooperarea eficientă dintre membrii grupului depinde nu doar de abilităţile cognitive, ci şi de o serie de abilităţi de comunicare, de luare a deciziilor, de conducere, de influenţă, de gestionare a conflictelor, de negociere, de consolidare a încrederii şi – fără a le plasa pe ultimul loc – de exprimare emoţională, abilităţi care, la rândul lor, se formează.

Promotorii învăţării prin cooperare, D. W. Johnson şi R.T. Johnson (1989), D. W. Johnson, R.T. Johnson şi E.J. Holubec, subclasifică grupurile de învăţare prin cooperare în trei categorii, stabilind etape metodologice distincte pentru fiecare tip de grupare: grupuri formale de învăţare prin cooperare, grupuri informale de învăţare prin cooperare şi grupuri de bază de învăţare prin cooperare.


Metoda mozaicului

Tehnica mozaic de învăţare prin cooperare (the jigsaw strategy) promovează un proces mai bun de învăţare, îmbunătăţeşte motivaţia elevilor şi permite ca un volum mai mare de conţinut să fie studiat şi împărtăşit de membrii unui grup. Tehnica mozaic a fost elaborată iniţial de Elliot Aronson şi studenţii săi. Tehnica asigură:

  • O modalitate eficientă de învăţare a conţinuturilor

  • Ascultare, implicare şi empatie

  • Interdependenţă între elevi

  • Interacţiuni între elevi

Metoda Gândiţi – Lucraţi în perechi - Comunicaţi

Metoda Gândiţi – Lucraţi în perechi – Comunicaţi (Think-Pair-Share) este o strategie de discuţie prin cooperare, care cuprinde trei etape de acţiune, în care elevii vorbesc despre conţinut şi discută idei înainte de a le împărtăşi cu întregul grup. Metoda introduce elementele de „timp de gândire” şi interacţiune „cu colegul”, acestea fiind două caracetristici importante ale învăţării prin cooperare.

Scopul metodei Gândiţi – Lucraţi în perechi – Comunicaţi este de a-i ajuta pe elevi să proceseze informaţii şi să le dezvolte competenţele de comunicare şi procesele de gândire.


Grupuri de brainstorming

Soluție

This paragraph is not visible in the preview.
Please downloadthe paper.

Soluție

Debutul învăţării prin cooperare se află în activitatea didactică pe grup, desfăşurată iniţial în grupe mai mici, de tipul diadelor şi triadelor, apoi în microgrupuri de 4-5 membri, pentru a se asigura efecte maximale în procesul şi produsele învăţării + Ghid deontologic pentru profesori de restructurare a obiectivelor practice și științifice

Studii:

1. Studii recente arata ca mediul scolar cunoaste, in general, o organizare competitiva si ca elevii lucreaza in conditii de cooperare numai 4,6% din timpul pe care il petrec in clasa. 

2. Ziarul The Times din Marea Britanie a realizat un studiu a cărui concluzie este : Cooperanţii sunt mai flexibili, atenţi la relaţiile interpersonale, preocupaţi de beneficiile grupului, pe când competitorii sunt axaţi pe rezultatele individuale, dornici să se afirme, puţin preocupaţi de relaţiile interpersonale agreabile.

3. O cercetare interesanta asupra efectelor sistemelor de notare in situatii de cooperare si in situatii competitive a fost realizata de Morton Deutsch (1949). Asa cum explica psihologul american, specialist in dinamica grupurilor, cand o situatie presupune competitie, succesul oricarui membru al grupului inseamna esecul altuia, si el numeste aceasta forma de interactiune „interdependenta potrivnica'.

Prin opozitie, atunci cand succesul oricaruia dintre membrii grupului mareste sansele de succes ale celorlalti, avem de-a face cu interdependenta numita cooperare sau „interdependenta motrice'. Pentru a observa impactul acestor tipuri de interdependenta, Deutsch a organizat un experiment in care doua grupuri de elevi au fost evaluate in mod diferit. in grupul de competitie, li s-a spus elevilor ca acela care va avea cea mai buna prestatie va primi cel mai inalt calificativ, iar ceilalti vor fi notati, in ordine descrescatoare, in functie de calitatea activitatii realizate. in grupul cooperativ, li s-a spus ca performanta grupului va determina cal.....

This paragraph is not visible in the preview.
Please downloadthe paper.
  • slaba interactiune intre colegi, prin lipsa de comunicare sau prin comunicarea unor informatii false, prin lipsa increderii reciproce, fapt care conduce la scaderea coeziunii grupului.

  • Dobandirea prestigiului, demonstrarea superioritatii personale, obtinerea rezultatului cu orice pret sunt dominantele activitatii competitive, care pot marca profund personalitatea elevului.

    Cooperarea – avantaje :

    • castig in planul interactiunii dintre elevi, al comunicarii, al atitudinilor reciproce si al coeziunii grupului

    • comunicarea onesta si deschisa intre parteneri, fiecare fiind interesat sa transmita informatiile semnificative si pe cele mai relevante.

    • Relatiile de cooperare dezvolta sentimente mutuale de simpatie si prietenie, de incredere, de disponibilitate la solicitarile celuilalt. 

    • Cooperarea da nastere unui climat mai destins, lipsit de tensiuni, in care fiecare poate sa lucreze potrivit propriilor capacitati

    • Chiar si elevii slabi au posibilitatea sa contribuie la obtinerea unor rezultate bune de catre grup atnci cand coopereaza. Acest fapt genereaza cresterea stimei de sine, a increderii in fortele proprii, dar si a valorizarii competentelor celorlalti. 

    • Apartenenta la grupurile „cooperative' ofera membrilor satisfactie, echilibru si conditii optime de dez.....

  • This paragraph is not visible in the preview.
    Please downloadthe paper.
    References & Links

    Swap your papers