<
>
swopdoc logo
Download
a) trade for free
b) buy for 1.43 $
Document category

Essay
Literature

University, School

Universitatea de Vest din Timisoara - UVT Timisoara

Grade, Teacher, Year

Herr Breuer, 3

Author / Copyright
Text by Annalise U. ©
Format: PDF
Size: 0.15 Mb
Without copy protection
Rating [details]

Rating 4.0 of 5.0 (1)
Live Chat
Chat Room
Networking:
0/0|0[-3.0]|0/1

More documents
Caracterizarea pe­rsonajului principal ION Ion este personajul principal, eponim, rotund al romanului ,care ii poarta numele, de Liviu Rebreanu. El este fiul Zenobiei si al Glanetasu din Pripas. Mama sa intrase in casatorie cu ceva pamant insa Glametasul bause” teritoriul, motiv
O scrisoare pierdută (caracterizarea personajului principal) De I.L. Caragiale Comedia este o specie a genului dramatic în care sunt înfățișate personaje, caractere, moravuri sociale într-un chip care se stârnească râsul, având totodată un sfârșit fericit spre deosebire de
Tema şi viziunea despre lume reflectate într-un text aparţinând perioad­ei paşoptiste / Ideologia promov­ată de Dacia literară” reflectată într-o operă studiată ­ Perioada paşopti (1830-1860) s-a caracterizat, în plan literar, prin asimilarea to­t

O noapte furtunoasa: Ion Luca Caragiale- comedia sociala de moravuri. Comedia – O scrisoare pierdută (Caragiale)

COMEDIA – O scrisoare pierdută (Caragiale)

 1. Încadrarea autorului în contextul literar :

I.L.

Caragiale este unul dintre cei 4 mari clasici ai lit rom, alături de Slavici, Eminescu şi Craengă, fiind  considerat cel mai mare dramaturg prin cele patru comedii (OSP, ONF, D’ale carnavalului si Conu’ Leonida fata cu reactiunea) si prin drama  Napasta. Ca prozator, numele său se leagă de volumul Momente şi schiţe şi de nuvelele psihologice (O făclie de Paşti, În vreme de război) sau fantastice (Calul Dracului, La hanul lui Mânjoală).

 1. Capodopera sa este considerata OSP, aparuta in 1884, comedie clasica de moravuri ce are ca tema prezentarea vietii politice din capitala unui judet de munte in preajma alegerilor, prilej pt ILC de a realiza o fresca a societatii romanesti din a doua jumatate a sec. al XIX-lea.

 2. OSP=comedie:

a.

OSP este o specie dramatica deoarece :

 • Nu are narator, evenimentele petrecându-se in fata spectatorilor sau fiind reconstituite prin secvenţe narative

 • Are ca modalităţi de expunere monologul si dialogul

 • Textul este structurat in acte si scene – 4 acte : actul 1 si 2 au ca fundal salonul lui Tipatescu, actul 3 la primarie, Actul 4 in gradina lui Trahanache.

 • Textul este scris pt. a fi pus in scena, in acest sens evenimentele evolueaza direct in fata spectatorilor sau sunt relatate de personaje in secvente narative (ex : steagurile)

 • Singurele interventii in text ale autorului sunt didascaliile, indicatiile scenice prin care sunt prezentate detaliile de fundal, vestimentatia personajelor,  mimica, gestica si miscarea lor scenica.

Model de exprimare: Textul este structurat în 4 acte, compuse din scene, iar elementele spaţio–temporale corespund acestui tip de text, prin limitare şi precizare exactă: primele două acte au ca fundal salonul lui Tipatescu, Actul al III-lea surprinde decorul primăriei, iar Actul al IV-lea – grădina lui Trahanache.

Textul este scris pentru a fi pus în scenă, în acest sens evenimentele evoluând direct în faţa spectatorilor sau fiind relatate de personaje în secvenţe narative. De pildă,  în primul act, secvenţa numărării steagurilor este evidenţiată prin relatarea lui Tipătescu despre plimbarea făcută cu Zoe în oraş. Singurele interventii în text ale autorului sunt didascaliile, indicaţiile scenice prin care sunt prezentate detaliile de decor, vestimentaţia personajelor, mimica, gestica şi mişcarea lor scenică.

De exemplu, Trahanache rosteşte replicile în Scena a IV-a, Actul I, „oprindu-se şi privind la Tipătescu, care se plimbă cu pumnii încleştaţi, cu mirare şi ciudă”.

b. OSP stârneşte râsul prin surprinderea unor moravuri ale societatii, satirizându-le, aduce in prim-plan personaje ridicole, mediocre din punct de vedere moral, intelectual sau social si are un final fericit, conflictul fiind rezolvat printr-o soluţie de compromis (argumentarea apartenenţei la specia comedie)

 1. Justificarea încadrării într-un anumit curent literar :

Prin caracterul satiric, prin surprinderea unor moravuri etern valabile precum adulterul, minciuna, demagogia sau incultura, prin crearea unor caractere memorabile şi prin selecţia unor indici spaţio-temporali cu valoare de generalitate („capitala unui judeţ de munte, în zilele noastre”), opera ilustrează principii estetice ale clasicismului.

 1. Analiza unor elemente de compoziţie a textului dramatic :

 1. A.

  Titlul – sugereaza pe de o parte intriga textului: pierderea unei scrisori compromitatoare pentru inalta societate dintr-un oras de munte; pe de alta parte articolul nehotarat din titlu exprima faptul ca santajul politic prin instrumente precum documentele intime este un morav des intalnit in epoca, scrisoarea pierduta de Zoe fiind doar una dintre multele de acest tip ratacite atunci.

B.

Momentele subiectului :

Expoziţiunea – în salonul lui Tipătescu, prefectul şi Ghiţă Pristanda, poliţistul oraşului, discută articolul semnat de Caţavencu în Răcnetul Carpaţilor, apoi despre spionarea adversarilor politici din seara precedentă.

Intriga – şantajarea de către Caţavencu a clasei politice aflate la putere prin surprinderea unui bilet compromiţător, care ar demasca adulterul dintre Zoe Trahanache şi Tipătescu.

Desfăşurarea acţiunilor descrie pe de o parte eforturile lui Trahanache de a găsi o armă de contraşantaj, pe de altă parte încercările lui Tipătescu şi ale Zoei de a recăpăta scrisoarea pierdută.

Punctul culminant – încăierarea din seara primăriei, declanşată de Pristanda din ordinul lui Tipătescu, în timpul căreia Caţavencu pierde pălăria în a cărei căptuşeală se afla scrisoarea

Deznodământul : în calitate de fost poştaş, cetăţeanul turmentat îi returnează Zoei biletul găsit în pălăria rătăcită la încăierare.

C.

Conflictul – element esential in constructia subiectului dramatic: consta in confruntarea dintre doua sau mai multe pesonaje care au interese sau mentalitati diferite asupra unei realitati. Se disting doua conflicte in OSP:

a. principal – intre cele 2 partide politice care isi disputa postul de deputat, cei aflaţi la putere susţinându-l pe Farfuridi, iar opoziţia pe si Catavencu.

b. secundar – in sanul partidului aflat la putere, se manifestă temerile de tradare ale lui Farfuridi si Branzovenescu.

c. conflicte între diferite personaje, analizabile în diferite scene: Caţavencu şi Tipătescu, în confruntarea din salonul prefectului, în care Caţavencu refuză toate funcţiile propuse de Tipătescu în locul celei de deputat.

Meritele lui Caragiale in constructia conflictului si a subiectului dramatic :

 • a acordat roluri importante unor personaje secundare (Agamemnon Dandanache=elementul-surpriza prin care se anulează câştigarea alegerilor de unul dintre cei doi pretendenţi iniţiali, si Cetateanul turmentat=elementul hazardului, singurul personaj care nu caută scrisoarea pierdută, dar intră de două ori în posesia ei)

 • a eliminat finalul previzibil si schematic, rezolvand conflictul in mod neasteptat, printr-o solutie de compromis (sosoirea lui Ag.

  Dandanache)

 1. Personajele :

Un element specific comediei – personajul-tip=personaj care are o trasatura dominanta careia i se subordoneaza toate celelalte :

  • Zoe=adulterina/cocheta

  • Trahanache=incornoratul si ticaitul

  • Catavencu=demagogul

  • Politicianul corupt-toti

  • Functionarul, slugarnicul=Pristanda

  • Decrepitul=Dandanache

  • Farf si Branz=prostul fudul

  • Meritele – depăşirea schematismului personajelşor, cărora le creează complexitatea psihologică: Zoe=femeia cocheta, dar si voluntara, manipulând întreaga viaţă politică din culise; Trahanache=incornoratul, dar in acelasi timp personaj echivoc, caracterizat prin abilitatea cu care tolerează adulterul soţiei, conştient că dacă ar fi dat în vileag, şi-ar pierde poziţia politică şi socială.

Preview page 1 of 3 : [1] [2] [3]
The site owner is not responsible for the content of this text provided by third parties

Legal info - Data privacy - Contact - Terms-Authors - Terms-Customers -
Swap+your+documents