word image
Homework

Sammenli­gn kjønnsro­llene i henholds­vis Sparta og Aten

1.347 Words / ~3½ pages sternsternsternsternstern_0.25 Author Konstantin H. in May. 2015
<
>
Download
Genre/category

Homework
History

University, School

UiO Oslo

Grade, Teacher, Year

2013, God besvarelse

Author / Copyright
Konstantin H. ©
Metadata
Price 2.50
Format: pdf
Size: 0.02 Mb
Without copy protection
Rating
sternsternsternsternstern_0.25
ID# 47479







Sammenlign kjønnsrollene i henholdsvis Sparta og Aten

Det antikke Hellas var ingen enhetlig statsdannelse, men bestod av flere hundre små stater. Av disse statene, var Sparta og Athen de to mektigste polisstatene. Ettersom Athen var større en Sparta, så var fokuset på krigføring i Sparta viktig. Man kaller gjerne Sparta for «krigerstaten» og Athen for en demokratisk stat.

Grunnet at Sparta og Athen hadde såpass ulike levemåter, ga dette ulike synspunkter, tradisjoner og idealer. En viktig forskjell var kjønnsrollene, hvordan menn og kvinner levde og hvordan forholdet var mellom dem.

Sparta

Sparta var krigerstaten framfor noen andre stater i Hellas. Spartanerne hevdet selv at de stammet fra Zevs sønn Herakles. Han var en gud som drepte monstre og utførte heltegjerninger. Opprinnelig vandret de nordfra til øya Peloponnes på 800-tallet f.Kr. hvor de ved uvanlig brutal krigføring underkastet seg flere greske folkeslag og gjorde dem til slaver kalt Heloter.

Ettersom Helotene stadig gjorde opprør erklærte Spartanerne hvert år en krig mot dem, for å opprettholde kontroll. Etter hvert ønsket de heller ikke lenger å dyrke jorda på egenhånd, og tvang derfor Helotene til å dyrke jorda for seg. Da kunne spartanerne heller fokusere på en ekstrem militarisering av mennene.

Hvert år ble flere hundre guttebarn kastet ned i brønner eller etterlatt i skogen. Dette skyldte ofte at de var for svake eller hadde en annen form for dysfunksjon. Maskulinitet i samfunnet var med andre ord helt ekstremt. I en alder av 7 år måtte guttene bo i militærkaserner og delvis klare seg selv.

Disiplinen var beinhard, og manndomsprøven gikk ut på å snikmyrde en helot kun bevæpnet med en dolk. Først i en alder av 30 år fikk man dra hjem til kone og barn. I denne perioden hadde de ofte hatt homofile forhold, for å styrke samholdet under krig.

Spartanske kvinner ble behandlet annerledes fra kvinner i andre polisstater. De ble satt mer i fokus ettersom spartanerne mente at de hadde en av de viktigste funksjonene i samfunnet, nemlig å føde sunne guttebarn. Dersom et ekteskap var barnløst, var kvinnen pliktet til å få barn med en annen mann.

Av den grunn ble mange av kvinnene i Sparta tatt bedre vare på enn kvinner i andre greske stater. Levevilkårene ga dem muligheten til å lære å lese, og de fikk like god mat som guttene. Kvinner skulle på samme måte være et forbilde for barna. Derfor skulle de altså uttrykke meningene sine direkte og aggressivt, slik at barna .....[read full text]

Download Sammenli­gn kjønnsro­llene i henholds­vis Sparta og Aten
• Click on download for the complete and text
• This is a sharing plattform for papers
Upload your paper and receive this one for free
• Or you can buy simply this text
This paragraph is not visible in the preview.
Please downloadthe paper.

Til å styre staten utpekte folkeforsamlingen hvert år 500 menn over 30 år til en rådsforsamling ved loddtrekning. Dette var for å hindre de rike til å kjøpe eller true til seg stemmer. Dommere og embetsmenn ble også utpekt på samme måte. Politikk ble så viktig for de frie mennene at folk som ikke deltok eller brukte stemmen sin ble kalt idioter.

Til tross for at demokratiet blomstret i Athen hadde kvinnene fortsatt en ganske underordnet stilling. De ledet som regel religiøse opptog, men måtte ellers holde seg i hjemmet. En gift kvinne som gikk ut alene kunne fort risikere å bli voldtatt, og da var mannen pliktet til å skille seg fra henne.

Det var ikke uvanlig at menn både hadde homofil og heterofil atferd i Athen.

Athen og Sparta er to vidt forskjellige samfunn, hvor både menn og kvinner har sin plass. I Sparta er det maskuline satt i fokus. Mennene skal være så krigerske som mulig. Disiplin og respekt er selve idelogien, og barmhjertighet strider mot alt de står for. Kvinner er sterke og selvstendige, sjefen over hjemmet og barna så lenge hun har dem.

Mens i Athen finner mann menn som går til valg, filosoferer og prøver å løse alt. Kvinnene er satt i skyggen, og selve samfunnet er bygd opp rundt demokratiet.

Mennene i både Sparta og Aten var dominante. De hadde flest rettigheter, og muligheten til å ta utnytte av det. Men det finnes likevel store forskjeller på menns posisjon i de ulike samfunnene. I Aten diskuterte menn, noe forsovet også gjorde i Sparta. I Athen fikk de yngre delta i diskusjonen, ikke bare de eldre.

De yngre ble altså respektert på lik linje som de eldre på flere områder. En forskjell som fantes mellom de eldre og yngre, var at det kun var de eldre som fikk sitte i folkeforsamlingen. Dette forholdet mellom generasjonene fantes ikke i Sparta. Her fantes det ikke et «akropolis» der de yngre .....

This paragraph is not visible in the preview.
Please downloadthe paper.

Spartanske kvinner fikk spise like god mat som sønnen, delta i idrett og bestemme oppdragelsen på barna sine selv. Dersom barnet var en gutt, varte dette kun til han var 7 år.

Man kan egentlig si at både menn og kvinner i Sparta var ofre for et overordnet system. De var alle eid av staten, og hadde kun en verdi dersom de kom samfunnet til gode. I Athen kunne de frie mennene gjøre som de ville. De var en del av demokratiet gjennom deres stemme.

Kvinnene på en annen side var mer et offer for systemet. De var også eid av staten som bruker dem til å passe familie og videreføre slekten. Kjønnsrollene i befolkningen vises egentlig gjennom samfunnets oppbygning. Det handler om hvordan samfunnet har lagt opp livsløpet til hvert kjønn.

Sparta og Athen er to gode eksempler på dette, der man ser helt ulike samfunn skape ulike holdn.....



Swap your papers